Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet, kérjen időpontot!

Hívjon minket

+36 20 943 7081

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet, kérjen időpontot!

Implantálás

Mitől lesz jó egy fogászati implantáció?

Amennyiben a foghiány pótlására fogászati implantációt választunk, az egyszerűbb hídpótlás elkészítésével ellentétben hosszabb kezelési időszakra kell számítani.

Magyarországon bármely fogorvos végezheti ezt az oly egyszerűnek tűnő beavatkozást (fúrunk egy lyukat a csontba és oda becsavarunk egy titán csavart). Azonban közelebbről szemlélve komoly, elméleti és gyakorlati felkészültség és hosszú évek tapasztalata szükséges ahhoz, hogy az implantátummal készített fogpótlások hosszú távon jól működjenek.

 

Műtéti terv készítése

A sikeresség alapvető feltétele a jó műtéti terv felállítása. Az első a klinikai vizsgálat és a megbeszélés, melynek során megvizsgáljuk az adott anatómiai helyzetet, és pontosan felmérjük a beteg elvárásait (pl. milyen típusú és milyen anyagból készült fogpótlást szeretne, milyen esztétikai igényei vannak).

 

Nyilván a páciens anyagi lehetőségei is befolyásoló tényezők, így mindent figyelembe véve kell ezeket összhangba hozni. Tanulmányi mintát és fényképes dokumentációt is készíthetünk.

 

Van néhány betegség, amely olyan nagy kockázatot jelent az implantátum beépülésénél, hogy alaposan mérlegelni kell a beavatkozás lehetőségét, azonban ha a beteg megfelelő állapotban van ahhoz, hogy egy fogát eltávolítsuk, akkor elég egészséges az implantációhoz is.

CBCT röntgen, implantálás Újpest

Amennyiben az általános egészségi állapot  lehetővé teszi az implantációs műtétet, a pontos kezelési terv elkészítéséhez három dimenzióban készült képalkotó eljárásra van szükség. Erre a speciálisan fogászati alkalmazásra kifejlesztett CBCT vizsgálatot kell elvégezni. Az egyéb fogászatban használatos röntgen készítési eljárások csak tájékoztató jellegűek, két dimenziós képet mutatnak, amiből teljes biztonsággal nem készíthető műtéti terv. A gondos szájvizsgálat és az elkészült felvétel segítségével nagy pontossággal meghatározhatóak a fogászati implantáció lehetőségei.

 

A fogbeültetés lehetőségeit befolyásoló tényezők

 

 • Anatómiai adottságok, korábbi beavatkozások, gyulladások következtében kialakult viszonyok vizsgálata.
 • A tervezett implantátum környezetében lévő lágy részek átalakítása, vastagságának megnövelése szükséges-e és ezt a kezelés mely fázisában végezzük el.
 • Milyen mennyiségű és minőségű csont áll rendelkezésre. Szükség van-e csontpótlásra. Esetleg a csontos gerinc vastagságának megőrzését segítő beavatkozást kell végezni a fogeltávolítással együtt.
 •  Szükséges-e az implantáció előtt külön elvégezni a fogeltávolítást, vagy a fogeltávolítással egy időben lehet implantálni.
 • Hány implantátumra van szükség.
 • Milyen típusú és méretű implantátumot válasszunk.

 

Ezen adatok birtokában hagyományos gondolkodásmód szerint már megtervezhető és kivitelezhető az implantáció az aktuális csontkínálatnak megfelelően.

Azonban az utóbbi évek technikai fejlődése már a digitális implantáció irányába mutat. A digitális fogorvoslás az implantátum behelyezését a számítógépes tervező program segítségével, a végleges fogpótlás dimenzióinak (helye, mérete, formája) ismeretében, annak megfelelően határozza meg.

 

Ennek számos előnye van:

 

 • a beteg láthatja a végleges fogpótlás számítógépes animációval előállított képét már a tervezési fázisban
 • előre elkészített műtéti sablonnal pontosan arra a helyre kerülnek az implantátumok ahová terveztük, tehát  minimálisra csökken az esetleges emberi hiba lehetősége
 • a gyorsabb, pontosabb kivitelezés kisebb műtéti megterhelést jelent a beteg számára
 • a műtét előtt előkészíthető az ideiglenes fogpótlás
 • a végleges fogpótlás esztétikusabb lehet, mivel az egész terv ebből az irányból indult el

 

Ezt követően egy utolsó megbeszélés során a pontos idő- és költség ütemezés és a beleegyező nyilatkozat aláírása történik meg.

Digitális implantálás

Az íny előkészítése

Egyes esetekben szükség lehet az implantátum körüli lágy részek átalakítására. Erre azért van szükség, hogy az implantátum az ínyen történő átbukkanása környezetében jól tisztítható legyen, és ott az íny feszesen tapadjon az alatta lévő csonthoz. Ezzel megelőzhetjük a későbbi, nehezen gyógyítható komplikációkat. Ez esetenként külön műtétet jelent, amelyet az adott helyzettől függően az implantációs kezelési folyamat különböző fázisaiban lehet elvégezni.

 

Sokszor, különösen az elülső esztétikus területeken csak az íny kontúrjainak alakítása szükséges az implantáció, vagy a feltárás során. Máskor különböző ínyformázók, vagy ideiglenes fogpótlások behelyezésével alakítjuk ki az esztétikus kontúrokat. Vannak olyan esetek, amikor ezeknek a lágy rész korrekcióknak a szükségessége nem látható előre, és csak egy-egy beavatkozás gyógyulása után válik nyilvánvalóvá.

 

Az implantációs műtétre tehát csak gondos előkészítést követően kerülhet sor. A műtét a legmodernebb érzéstelenítő anyagoknak és eszközöknek köszönhetően tökéletesen fájdalommentes lehet, de lehetőség van ambuláns altatásra is.

 

Az implantációs műtét

A beavatkozás során a kiválasztott implantátumok a megfelelő helyre kerülnek, a csontba. Ezután az adott helyzettől függően kerülhet rá záró csavar, és felette az ínyt összevarrjuk. Azonban kerülhet rá ínyformázó csavar, vagy ideiglenes fogpótlás is. Ezek lehetőségét az adott anatómiai helyzet és az implantátum elsődleges stabilitásának speciális mágneses eszközzel mérhető értéke alapján gondosan kell mérlegelnünk. Ilyen esetben az ínyt nem tudjuk felette teljesen bezárni, a száj felé nyitottan gyógyul.

 

A műtét a beültetett implantátumok és egyéb csont-  ill. lágy rész beavatkozásoktól függően fél-három óráig tarthat. Egyszerű esetben (egy implantátum) az implantációt követő napon, nagyobb beavatkozást követően 3-4 napig panaszkodnak a betegek fájdalomcsillapítóval megfelelő szinten tartható fájdalomról, duzzanatról, vérömlenyről.

Varrat kiszedés, fogbeültetés

Lábadozás, gyógyulás

A varratok eltávolítására 7 – 10 nap után kerülhet sor. Egyes esetekben, például külföldre távozó beteg esetében, a sebet felszívódó varratokkal is lehet egyesíteni. Ezt követően a műtéti területen gyógyult viszonyok vannak és a csontosodás ideje alatt esetleg ellenőrző vizsgálatokon kell megjelenni a rendelőben.

 

A beavatkozás után 3 – 9 hónap gyógyulási fázis következik. A nyugalmi periódusra azért van szükség, hogy az implantátum csontosodása megtörténhessen. Egyszerű implantáció esetében rövidebb, bonyolultabb, pl. csontpótlással járó eseteknél ez hosszabb idő lehet. Erre az időszakra, amennyiben lehetséges, ideiglenes fogpótlást készítünk.

 

Az implantálás végső fázisa, az implantátumra készített fogpótlás

Az implantátumok becsontosodását követően elkészül a végleges fogpótlás. Ha az implantátum zártan gyógyult, akkor még fel kell tárni és ínyformázó csavart kell behelyezni. A végleges pótlás elkészítésének hagyományos módja a szájról vett lenyomat segítségével öntött, fém vázra elkészített fogtechnikai munka.

 

A lenyomatot azonban a digitális fogorvoslás szellemében, digitális scannerrel is letapogathatják. Esettől függően akár a száj képletei közvetlenül is scannelhetőek (szájscanner) és készülhet a végleges pótlás CAD/CAM módszerrel, digitális laboratóriumban (számítógép vezérelt 3D nyomtató, maró és szinterező eszközök stb.) is.

 

Az elkészített fogpótlás több odafigyelést és nagyon gondos ápolást igényel. A magas szintű szájhigiénia és a rendszeres orvosi kontroll elengedhetetlen feltétele a hosszú távú sikernek. Ezért pontosan be kell tartania kezelőorvosa utasításait, hogy az implantációs fogpótlása esztétikai és funkcionális szempontból is hosszú távon megfeleljen.

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet, kérjen időpontot! • Cím

  1042 Budapest, József Attila utca 82., 1. emelet

 • Telefon

  +36 20 943 7081

 • Rendelési idő

  H-P: 8-18
  Hétvégén zárva

Bridge On Four közösség

Kövessen minket a Facebookon is!