Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet, kérjen időpontot!

Hívjon minket

+36 20 943 7081

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet, kérjen időpontot!

Csontpótlás

Csontpótlás a szájban

 

Ahhoz, hogy az implantátum hosszú távon sikeres legyen, elsődlegesen elegendő csontra van szükség. A fogak eltávolítása után az első 3 hónapban akár a fogakat tartalmazó csont (alveolus) 50%-a is felszívódhat.

A csont magassága és vastagsága is csökken. Minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb marad a csontállomány. Szerencsés esetben, ha elegendő vastagságú volt az eredeti csontállomány, és a fogeltávolítás során nem sérült a csont, valamint ha oszteoporózis miatt nincs fokozottabb csontleépülés, a megmaradt csont vastagsága elegendő lehet az implantátum behelyezéséhez.

 

Rosszabb esetben azonban, amikor a csont vastagsága (az implantátum keresztmetszete körül legalább 1-2 mm ép csont marad), vagy magassága (vagy mindkettő) nem elegendő a megfelelő méretű implantátum behelyezéséhez. Ekkor szükség van csontpótlásra, hogy behelyezhessük az implantátumot és kellően esztétikus, hosszú távon működőképes fogpótlást készíthessünk rá.

Hibás stratégia a csontpótlásban

Ilyenkor sokan javasolják vékony, vagy rövid implantátum behelyezését. Azonban ezekhez az „alternatív” lehetőségekhez sem mindig elég a csont, és ha kivitelezhetőek, akkor is számos kompromisszumot rejtenek magukban.

 

Az így elkészült fogpótlás kevésbé esztétikus (pl. hosszabb fogak, nagyobb rések az íny és a fogpótlás találkozásánál). Hosszú távon kevésbé tartós. A kevés csont könnyen felszívódik az implantátum behelyezése után.

 

A lágy rész viszonyok sokszor szintén kedvezőtlenek a kevés csont mellett, így nagyobb az esélye az implantátum körüli gyulladásnak. Ebből látszik, hogy amennyiben hosszú távon tartós, a korábbi fogaival azonos dimenziójú fogpótlást szeretnénk készíteni, akkor érdemes csontot pótolni. (Egyetlen olyan eset van, amikor egy speciális alternatív megoldást választhatunk, ez az All On Four)

Csontpótlás
Csontpótlás

A csontpótlás fajtái

A csontpótlásnak számos fajtája ismert. Horizontális, vertikális csontpótlás, sinus lift (arcüreg nyálkahártyájának megemelése), csontrepesztés, csontblokk áthelyezés, átforgatás, disztrakció. Mindegyikben közös azonban az, hogy valamilyen csontra, vagy csontszerű anyagra van szükség a kivitelezéséhez, amelyet valamilyen, a lágy részek belenövését megakadályozó membránnal kell fedni. Erre azért van szükség, mert a csontosodás lassúbb folyamat, mint a lágy részek gyógyulása. Ha nem védenénk meg a pótolt csonttérfogatot, akkor a lágy részek a gyógyulás során elfoglalnák a helyét, és nem nyernénk semmit a műtéttel.

A műtét megtervezése

A műtét megtervezése, hasonlóan az implantációhoz, rendkívül fontos. Csak három dimenziós CBCT felvétel segítségével lehetséges. A számítógépes tervezés és 3D nyomtató segítségét itt is igénybe vehetjük annak érdekében, hogy a műtét idejét és megterhelését csökkentsük a beteg számára. Ilyenkor a CBCT kép adataiból készült kinyomtatott állcsontra CAD/CAM technológiával előre kifaragják a megfelelő formájú és méretű csontdarabot (alloplasztikus). A műtét során csak annyi a dolgunk, hogy a feltárás után a helyére illesszük és 2-3 csavarral rögzítsük. Ezzel jelentősen csökken a műtét ideje és terhelése más műtéti típusokhoz képest.

 

Természetesen az így készített csontpótló anyagnak az ára is magasabb az apró reszelékszerű kiszerelés, vagy egységes méretű, műtét során faragásra szoruló csontdarabokhoz képest.

 

A csontpótlásnak számos elfogadott és biztonságos módja létezik. A megfelelő technika és anyag kiválasztása mindig az adott anatómiai helyzettől, a csonthiány típusától és helyétől függ. Mivel ez a beavatkozás kockázatos és számos szövődmény lehetséges, ezért betegeink biztonsága érdekében rendelőnkben csak a tudományosan elfogadott és klinikailag kipróbált (evidence based medicine or dentistry) műtéti technikákat és anyagokat alkalmazzuk.

A csontpótlás folyamata

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, de mint minden más beavatkozást ambuláns altatásban is végezzük. Metszéseket ejtünk az ínyben, majd az ínyt a csonthártyával együtt leválasztjuk a csontról, lebenyt képezünk. Ez a lebenyképzés az egyik legfontosabb rész, mert ettől függ, hogy hogyan tudjuk a rendelkezésre álló lágy részekkel feszülés- és hiánymentesen fedni a pótlással kialakított nagyobb csonttérfogatot. A csontpótló anyagot, és ha szükséges, valamennyi saját csontot (amelyet elsősorban a szájból, extrém esetben a szájon kívüli csontokból veszünk ki) a műtéti területre helyezzük, majd  felszívódó, vagy fel nem szívódó membránnal fedjük. A csontot, a membránt vagy titán hálót, esetleg a rögzítő lemezt ha szükséges, titán csavarokkal, szegecsekkel rögzíthetjük. Az ínyszéleket nem felszívódó varratokkal, több rétegben egyesítjük. Ezek eltávolítása 7-14 nap múlva történik meg.

Csontpótlás Budapest, IV. kerület

Implantálás a csontpótlással egy időben

Az implantálással egy időben abban az esetben végezhető csontpótlás, amikor a csontnak csak kisebb része sorvadt el a biológiai folyamatok során. A csontpótlást az implantátumok beültetésével egy műtétben végezzük el. Ilyenkor csak kisebb mennyiségű csontot kell pótolnunk. Amennyiben nem felszívódó anyagokat is használunk, azokat egy második műtét során itt is el kell távolítani, azonban a teljes folyamat rövidebb ideig tart, mivel a műtétek száma csökken, így a gyógyulás is gyorsabb lesz.

 

A csontpótlással végzett implantálás gyógyulása ugyan hosszabb időt vesz igénybe, több műtétből áll, mint az egyszerű implantáció, de azt követően az implantátumok megterhelése épp úgy történik, mint csontpótlás nélküli esetekben, és a kezelések befejeztével visszanyeri tökéletes és egészséges mosolyát.

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet, kérjen időpontot! • Cím

  1042 Budapest, József Attila utca 82., 1. emelet

 • Telefon

  +36 20 943 7081

 • Rendelési idő

  H-P: 8-18
  Hétvégén zárva

Bridge On Four közösség

Kövessen minket a Facebookon is!